Jak zrobić zupę pieczarkową? Prosty przepis
2021-11-04
łatwy
40 min
4
Zupa pieczarkowa gęsta jak krem, z ziemniakami lub makaronem - taką chyba wszyscy lubimy najbardziej. Przepis na zupę pieczarkową jest prosty i co najlepsze - ta zupa zawsze wychodzi. Sprawdźcie jednak, jak ugotować zupę pieczarkową, by wyszła wyjątkowo smaczna.
Dowiedz się więcej o pieczarkach portobello - smaczniejszej i bardziej aromatycznej odmianie pieczarek: Pieczarki portobello: co to za grzyby? Czym się różnią od zwykłych pieczarek? [WIDEO]
SKŁADNIKI
- półtora litra bulionu
- pół kilograma pieczarek
- cztery średniej wielkości ziemniaki
- pół dużego opakowania śmietany 18%
- sól i pieprz świeżo zmielony do smaku
- natka pietruszki
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bulion wlać do garnka, rozgrzać; pieczarki umyć, osuszyć i obrać ze skórki.
- Grzyby pokroić w średniej grubości listki.
- Pieczarki podsmażyć na maśle i wrzucić do bulionu.
- Ziemniaki umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, wrzucić do bulionu z pieczarkami i ugotować.
- Śmietanę wlać do wysokiego naczynia i dokładnie rozmieszać.
- Garnek z zupą zdjąć z palnika (zupa nie może wrzeć). Do rozmieszanej śmietany wlać około dwustu mililitrów zupy, rozmieszać. Śmietanę rozmieszaną z zupą wlać do garnka z resztą zupy. Wymieszać.
- Natkę pietruszki drobno pokroić.
- Sposób podania: zupę najlepiej podawać w głębokich miseczkach. Zupę można posypać po wierzchu drobno pokrojoną natką pietruszki.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?