Zapiekanka z kopytkami i pomidorami koktajlowymi

2021-03-29
Zapiekanka z kopytkami i pomidorami koktajlowymi
Autor: Shutterstock Zapiekanka z kopytkami to świetny sposób na zagospodarowanie nadwyżek żywności.
łatwy
30 min
4

Smakowity sposób na wykorzystanie kopytek. Zapieczone pod pysznym sosem i przyprawione pomidorami smakują obłędnie. Danie możesz również przygotować z gotowych klusek.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

pyszne zapiekanki! sprawdź TU>>>

SKŁADNIKI

  • 500 g gotowych kopytek
  • 1 małe opakowanie pomidorków cherry
  • 150 g sera żółtego
  • 1 cebula
  • 2 małe opakowanie śmietany 18%
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka mąki
  • świeży lub suszony tymianek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z masła i mąki zrobić zasmażkę i cały czas mieszając dodać do niej śmietanę i bulion. Chwilkę podgrzewać, po czym dodać 2/3 startego sera, wymieszać i doprawić.
  • Kopytka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem i posypać serem. Wstawić do piekarnika na 15 minut (200 st.C.).
  • Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na oleju, dodać pokrojone pomidorki, przesmażyć. Powstałym sosem polać upieczoną zapiekankę, całość posypać tymiankiem.
  •  
  •