Zapiekanka z kapustą pekińską i wędzonym twarogiem

2021-03-29
Zapiekanka z kapusta pekińską i twarogiem
Autor: Shutterstock Zapiekanka z kapustą pekińską to pomysł na oszczędny obiad.
łatwy
45 min
4

Łatwa, niedroga i naprawdę sycąca. Taka jest zapiekanka z kapustą pekińską i wędzonym twarogiem. Do tych wszystkich zalet dochodzi jeszcze jedna - jest bardzo smaczna.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 4 kromki tostowego chleba
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie wędzonego twarogu
  • 1 łyżka masła
  • kolendra
  • olej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jedną cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i smażyć, aż w całości zmieni kolor.
  • Drugą cebulę podsmażyć na oddzielnej patelni, a gdy się zrumieni dołożyć poszatkowaną kapustę i startą na tarce marchewkę. Podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Przyprawić.
  • Rozkłócone jajka wymieszać ze śmietaną, pokruszonym twarogiem i odrobiną soli. Chleb posmarować masłem i ułożyć w formie.
  • Na chleb Wyłożyć połowę kapusty, 1/3 masy twarogowej i mięso, następnie kolejną warstwę masy twarogowej i kolejną warstwę kapusty i resztę masy.
  • Piec w temperaturze 180 st. C. przez 25 min.