Zapiekanka gołąbkowa: genialny przepis na najłatwiejsze gołąbki

Zapiekanka gołąbkowa: genialny przepis na najłatwiejsze gołąbki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zapiekanka gołąbkowa to pyszne danie obiadowe z naszych ulubionych składników. Niewątpliwą zaletą zapiekanki jest jej proste przygotowanie. Zamiast zawijać tradycyjne gołąbki, wszystko umieszcza się w jednym garnku i na godzinę zapomina o obiedzie. Zapiekanka a la gołąbki najlepiej smakuje podana z sosem pomidorowym. 

Składniki

  • 1 mała lub ½ dużej kapusty

  • 200 g ryżu

  • 1 łyżka masła

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego, najlepsze z łopatki

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżka masła

  • 1,5 szklanki mleka

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

  • 100 g sera tartego

  • sól i pieprz

  • 1 łyżka masła do posmarowania formy

  • ewentualnie sos pomidorowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

  • Kapustę poszatkować i wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem, gotować 15 minut. Odcedzić, odstawić.

  • Cebulę pokroić drobno, czosnek posiekać. Zeszklić na 1 łyżce masła. 

  • Wymieszać ryż, surowe mięso i uduszoną cebulę. 

  • W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać 1 łyżkę mąki i przygotować białą zasmażkę. Wlać mleko, dodać sól, pieprz i słodką paprykę czerwoną, zagotować, mieszając, aż powstanie gładki sos beszamelowy.

  • Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na dnie wyłożyć połowę obgotowanej kapusty. Na kapuście ułożyć masę mięsno-ryżową, następnie ponownie ułożyć pozostałą kapustę.

  • Na wierzch wylać sos beszamelowy. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 1 godzinę i 15 minut. Na kwadrans przed końcem pieczenia posypać zapiekankę tartym serem. 

  • Podawać z sosem pomidorowym. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3