Szparagi w sosie beszamelowym [SPRAWDZONY PRZEPIS + WIDEO]

Szparagi w sosie beszamelowym [SPRAWDZONY PRZEPIS + WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szparagi w sosie beszamelowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Podajemy łatwy przepis na szparagi w sosie beszamelowym. Beszamel - jasny, delikatny sos znakomicie podkreśli smak szparagów. Jak zrobić szparagową zapiekankę w sosie beszamelowym?

Składniki

  • 1 pęczek białych szparagów

  • 1 pęczek zielonych szparagów

  • garść startego na wiórki sera - najlepiej twardego i ostrego, klasycznym wyborem będzie parmezan - ale warto puścić wodze fantazji i poeksperymentować z innymi serami

  • łyżka masła

  • czubata łyżka mąki

  • pół szklanki mleka

  • łyżka oliwy z oliwek

  • sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz (możemy też użyć czarnego), odrobina cukru, szczypta gałki muszkatołowej.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białe szparagi obieramy, pozbywając się twardych końcówek. Zielonych obierać nie musimy.  Warzywa gotujemy na parze, albo ustawiamy w garnku w taki sposób, by delikatne pączki wystawały ponad wrzątek; gotujemy 5 minut - powinny być wciąż jędrne.

  • Tymczasem robimy beszamel: masło podgrzewamy na patelni do roztopienia, dodajemy mąkę, podgrzewamy, aż powstanie jasna zasmażka. Kiedy tylko masa zacznie się rumienić, patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy mątewką albo miksujemy, aż znikną grudki.

  • Podgrzewamy na minimalnym ogniu, powoli doprowadzając do wrzenia. Masa łatwo się przypala, trzeba wciąż ją mieszać. Gdy zgęstnieje, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wreszcie ser.

  • Szparagi układamy w natłuszczonej formie, polewamy beszamelem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 - 25 minut; krócej, jeśli łodygi szparagów były cienkie; dłużej, jeśli grube.

  • Całość możemy jeszcze raz przed pieczeniem posypać drobno startym serem - powstanie apetyczna i chrupiąca skórka.

ZOBACZ WIDEO z przepisem na idealny beszamel!

Ocena: 5