Seler naciowy zapiekany z serem - pyszny i łatwy przepis na selera

Seler naciowy zapiekany z serem - pyszny i łatwy przepis na selera

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Seler naciowy zapiekany  w sosie śmietankowo-serowym zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za tym warzywem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Selery naciowe zapiekane z sosem śmietanowo-serowym to wyborny sposób na pyszną warzywną przekąskę. Doskonale smakują z grzanką i  kieliszkiem białego wina - na przykład na ciepłą kolację

Składniki

  • 60 dag selera naciowego

  • 3 łyżki świeżej śmietany

  • 4 łyżki startego sera żółtego o zdecydowanym smaku

  • 2 łyżki stołowe ulubionych ziół

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Selera umyć, pokroić na kawałki długości  5 cm. Lekko zblanszować w osolonej  wodzie, osączyć. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

  • Piekarnik nagrzać do 180ºC.

  • W małym rondelku gotować śmietanę, aż do zmniejszenia jej objętości o połowę. Dodać do niej ser oraz zioła. Wylać sos na selery.

  • Piec 15 minut, pod koniec pieczenia włączyć termoobieg, aby wierzch się zrumienił. Podawać posypane świeżymi ziołami.

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4