Seler naciowy zapiekany z serem - pyszny i łatwy przepis na selera

2021-03-29
Seler naciowy zapiekany z serem - pyszny i łatwy przepis na selera
Autor: Shutterstock Seler naciowy zapiekany  w sosie śmietankowo-serowym zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za tym warzywem
łatwy
15 min
4

Selery naciowe zapiekane z sosem śmietanowo-serowym to wyborny sposób na pyszną warzywną przekąskę. Doskonale smakują z grzanką i  kieliszkiem białego wina - na przykład na ciepłą kolację

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 60 dag selera naciowego
  • 3 łyżki świeżej śmietany
  • 4 łyżki startego sera żółtego o zdecydowanym smaku
  • 2 łyżki stołowe ulubionych ziół
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Selera umyć, pokroić na kawałki długości  5 cm. Lekko zblanszować w osolonej  wodzie, osączyć. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
  • Piekarnik nagrzać do 180ºC.
  • W małym rondelku gotować śmietanę, aż do zmniejszenia jej objętości o połowę. Dodać do niej ser oraz zioła. Wylać sos na selery.
  • Piec 15 minut, pod koniec pieczenia włączyć termoobieg, aby wierzch się zrumienił. Podawać posypane świeżymi ziołami.