Roladki z cukinii nadziewane szpinakiem zapieczone z sosem pomidorowym

2021-03-29
Roladki z cukinii nadziewane szpinakiem zapieczone z sosem pomidorowym
Autor: Shutterstock Efektowne danie bezmięsne - cukiniowe roladki nadziewane szpinakiem
łatwy
45 min
4

Roladki z cukinii nadziewane szpinakiem zapieczone z sosem pomidorowym to świetne danie bezmięsne. Tak przygotowane cukiniowe rolki można podać również jako dodatek do smażonego lub grillowanego mięsa. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 średnie cukinie
  • 600 g szpinaku 
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 350 g serka ricotta
  • 600 ml przecieru pomidorowego 
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii lub 1 kopiasta łyżka świeżej
  • sól i pieprz
  • 150 g tartego sera 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry, oprószyć solą i zgrillować lub podpiec w piekarniku pod grillem.
  • Rozgrzać masło, dodać posiekane ząbki czosnku i smażyć 1-3 minuty, dodać szpinak i dusić 3-5 minut. 
  • Na koniec do szpinaku dodać serek ricotta, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  • W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i dusić do zeszklenia. 
  • Dodać cukier i ocet, zamieszać.
  • Dodać przecier pomidorowy i przyprawy, gotować 4-6 minut. 
  • Na plastry cukinii nakładać po porcji szpinaku i zwijać w ruloniki.
  • Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Ułożyć roladki z cukinii. Zalać sosem pomidorowym, posypać tartym serem.
  • Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekać 15-20 minut lub do rozpuszczenia sera. 
  •