Roladki z cukinii nadziewane szpinakiem zapieczone z sosem pomidorowym

Roladki z cukinii nadziewane szpinakiem zapieczone z sosem pomidorowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Efektowne danie bezmięsne - cukiniowe roladki nadziewane szpinakiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Roladki z cukinii nadziewane szpinakiem zapieczone z sosem pomidorowym to świetne danie bezmięsne. Tak przygotowane cukiniowe rolki można podać również jako dodatek do smażonego lub grillowanego mięsa. 

Składniki

  • 4 średnie cukinie

  • 600 g szpinaku 

  • 2 łyżki masła

  • 3 ząbki czosnku

  • 350 g serka ricotta

  • 600 ml przecieru pomidorowego 

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 cebula

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżka octu

  • 2 łyżeczki suszonej bazylii lub 1 kopiasta łyżka świeżej

  • sól i pieprz

  • 150 g tartego sera 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry, oprószyć solą i zgrillować lub podpiec w piekarniku pod grillem.

  • Rozgrzać masło, dodać posiekane ząbki czosnku i smażyć 1-3 minuty, dodać szpinak i dusić 3-5 minut. 

  • Na koniec do szpinaku dodać serek ricotta, doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  • W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i dusić do zeszklenia. 

  • Dodać cukier i ocet, zamieszać.

  • Dodać przecier pomidorowy i przyprawy, gotować 4-6 minut. 

  • Na plastry cukinii nakładać po porcji szpinaku i zwijać w ruloniki.

  • Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Ułożyć roladki z cukinii. Zalać sosem pomidorowym, posypać tartym serem.

  • Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekać 15-20 minut lub do rozpuszczenia sera. 

  •  

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3