Pożywne spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym

Pożywne spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Prawdziwa forma obfitości: makaron, klopsiki i ciągnący się ser

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pożywne spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym to przepyszne danie dla całej rodziny. Z niewielu składników wyczarujesz obfite danie, które zniknie z talerzy w kilka minut.

Składniki

  • 350 g spaghetti

  • 500 g mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 400 g posiekanych pomidorów z puszki

  • 150 ml tłustej śmietany

  • 1 łyżeczka cukru

  • Sól, pieprz

  • Oregano, suszone

  • 150 g tartego sera

  • 50 g tartego parmezanu

  • Bazylia, świeża

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotuj spaghetti al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.

  • Włóż mięso mielone do miski i dobrze dopraw solą, pieprzem i oregano. Z masy zrób klopsiki.

  • Podgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i usmaż klopsiki na rumiano ze wszystkich stron. Następnie wyjmij z patelni i odsącz na kuchennym ręczniku.

  • Obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj. Dodaj 1 łyżkę oleju do patelni i smaż do miękkości - następnie na patelnię dodaj pokrojone pomidory i zagotuj.

  • Do pomidorowego sosu dodaj śmietanę. Dopraw sos solą, pieprzem, cukrem i oregano.

  • Dodaj spaghetti do sosu i wszystko wymieszaj.

  • Wyłóż makaron na duże naczynie żaroodporne. Połóż klopsiki na wierzchu. Rozłóż tarty ser na zapiekance i umieść go w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Piecz zapiekankę przez 30 do 35 minut.

  • Przed podaniem udekoruj startym parmezanem i świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego!

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5