Perfekcyjne nóżki kurczaka zapiekane z kaszą gryczaną

2021-03-29
shutterstock_223566841.jpg
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Nóżki kurczaka zapiekane z kaszą gryczaną to pyszny pomysł na perfekcyjne danie obiadowe. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 kurzych pałek, czyli podudzi
  • 200 g suchej kaszy gryczany
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka liofilizowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 400 ml wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, na nim obsmażyć na rumiano podudzia kurczaka.
  • Kaszę gryczaną opłukać na sicie pod bieżącą wodą.
  • Marchew pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarcie o dużych otworach.
  • Naczynie do zapiekania posmarować 1 łyżką oleju.
  • Na dno naczynia wysypać surową kaszę, wyrównać powierzchnię. Posolić i popieprzyć.
  • Na kaszy ułożyć marchewkę, na niej nóżki kurczaka.
  • Zawartość naczynia posypać czosnkiem, chili i oregano.
  • Do wody dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, płynem zalać zawartość naczynia.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 40 minut lub do chwili, gdy kasza wchłonie cały płyn i będzie gotowa do jedzenia.