Letnie warzywa pieczone z kiełbaskami

Letnie warzywa pieczone z kiełbaskami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Letnie warzywa pieczone z kiełbaskami to łatwy przepis na przebój stołu. Można wykorzystać oprócz ziemniaków i cukinii, również kalafiory, bakłażany, pomidory i wszystko, co wam podpowiada wyobraźnia. Kiełbaski dokładamy na sam koniec, ponieważ peklowanych wędlin nie należy zbyt długo poddawać obróbce cieplnej. 

Składniki

  • 800 g młodych ziemniaków, drobnych, np. francuskiej odmiany grenaille

  • 2 średnie cukinie

  • 2 cebule

  • 150-200 g frankfuterek

  • 150-200 g parówek

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki umyć, nie obierać. 

  • Cukinię pokroić na kawałki.

  • Cebulę pokroić w grubą kostkę.

  • Olej wymieszać z przyprawami.

  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ziemniaki, cukinię i cebulę. 

  • Polać olejem z przyprawami i wymieszać. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 40 minut. Sprawdzić, czy ziemniaki są gotowe, w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia. 

  • Na wierzchu ułożyć pokrojone na kawałki frankfuterki i parówki. Piec jeszcze 5-10 minut. 

  • Podawać oprószone solą i pieprzem. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5