Kurki zapiekane po francusku: pyszna przekąska sezonowa
2021-03-29
średni
45 min
4
Kurki to bardzo smaczne grzyby, które można zbierać latem i jesienią. Doskonale smakują zarówno smażone, jak i zapiekane. Podajemy przepis na pyszne danie z kurkami i tymiankiem w roli głównej. Sprawdź, jak zrobić kurki zapiekane po francusku!
SKŁADNIKI
- 50 dag kurek
- 2 czerwone cebule
- 5 łyżek margaryny
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki mąki
- 1 żółtko
- 10 dag szynki
- 10 dag sera (np. podlaskiego)
- 1/2 łyżeczki tymianku
- pieprz, sól
- do formy:
- 1 łyżka margaryny
- 2 łyżki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurki oczyścić, opłukać, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na 2 łyżkach tłuszczu, wrzucić do niej kurki i dusić pod przykryciem do miękkości.
- Rozpuścić pozostałą margarynę i wymieszać z mąką na jednolitą masę. Rozprowadzić zimnym mlekiem, zagotować, cały czas mieszając.
- Dodać pieprz, sól, tymianek. Zdjąć z ognia, zaciągnąć sos żółtkiem.
- Szynkę oraz ser pokroić w paski i dodać do sosu. Wymieszać sos z uduszonymi kurkami.
- Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć masę, ułożyć na powierzchni wiórki margaryny i zapiec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Podawać z pieczywem.