Kebabowa zapiekanka makaronowa

Kebabowa zapiekanka makaronowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaronowa zapiekanka o smaku kebabu zachwyci każdego 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kebabowa zapiekanka makaronowa jest idealna, gdy chcemy zjeść coś pysznego i prostego. Ulubione smaki i łatwe wykonanie przekonają każdego do zapiekanki o smaku kebaba lub jak kto woli gyrosa. Pożywna zapiekanka dla całej rodziny poleca się!

Składniki

  • 300 g makaronu np. cięta rurka lub świderki

  • 200-250 g filetu z piersi kurczaka lub indyka

  • 200 g pieczarek

  • 2 papryki np. żółta i czerwona

  • 1 cebula

  • 2 łyżeczki przyprawy do kebabu lub gyrosa

  • 100 g żółtego sera startego

  • 6 łyżek majonezu

  • 6 łyżek keczupu

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować al dente, czyli na półtwardo, odpowiedni skracając czas gotowania podany na opakowaniu. 

  • Pieczarki pokroić na plasterki, paprykę w kostkę, cebulę posiekać drobno. 

  • Pierś kurczaka pokroić na kawałki wielkości kęsa. 

  • Mięso z piersi oprószyć przyprawą do kebabu lub gyrosa i wymieszać.

  • Pierś kurczaka smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Zdjąć z patelni i odłożyć. 

  • Na tej samej patelni usmażyć pieczarki, paprykę i cebulę. 

  • Wymieszać majonez z keczupem. 

  • Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem. Wyłożyć połowę makaronu, na to położyć warstwę usmażonych warzyw i warstwę zrumienionej piersi kurczaka, przykryć pozostałym makaronem.

  • Na wierzch wyłożyć sos majonezowo-keczupowy. Posypać tartym serem. 

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 30 minut.

  • Podawać od razu.  


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,4