Chrupiące plasterki ziemniaka z piekarnika

Chrupiące plasterki ziemniaka z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrupiące ziemniaki zapiekane w plasterkach to świetny dodatek do pieczonego mięsa. Można też podać je jako samodzielne danie. 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 70 g boczku

  • 6 łyżek oleju

  • 1 cebula

  • 6 ząbków czosnku

  • 6 gałązek tymianku lub 2 łyżeczki suszonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki wyszorować, obrać i pokroić na cienkie plasterki grubości 1-2 mm. Można też użyć do tego szatkownicy. 

  • Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek bardzo drobno posiekać.

  • Olej wymieszać z boczkiem, cebulą, czosnkiem i listkami tymianku.

  • Ziemniaki wymieszać z olejem z dodatkami, tak aby każdy plasterek był pokryty tłuszczem. 

  • Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć w niej koliście plasterki ziemniaków na sztorc, prostopadle do dna. Formę okryć folią aluminiową. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 1 godzinę. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby ziemniaki się zrumieniły. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6