Aksamitna dynia zapiekana w sosie śmietanowym: stary przepis

Aksamitna dynia zapiekana w sosie śmietanowym: stary przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dynia zapiekana w sosie śmietanowym - rozgrzewające danie na jesienny obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Dynia zapiekana w sosie śmietanowym zyskuje aksamitną konsystencję. Jej smak zależy od użytych przez nas przypraw - możemy  ją przygotować w wariancie łagodnym, można też użyć pikantnych przypraw, dzięki czemu taka dyniowa zapiekanka rozgrzeje nas w deszczowy dzień.

Składniki

  • 40 dag  dyni

  • sól i cukier

  • papryka słodka

  • imbir

  • łyżka masła

  • łyżka mąki

  • szklanka śmietany

  • 5 dag sera żółtego

  • łyżka masła

  • łyżka tartej bułki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię obrać i pokroić w dużą kostkę, obgotować w wodzie z solą i cukrem. Półmiękką odcedzić. 

  • Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułka tartą.

  • Przygotować sos: stopić tłuszcz, zrobić na nim zasmażkę z mąki, rozprowadzić śmietaną i przyprawić do smaku. 

  • Wymieszać dynię z sosem, włożyć ją do przygotowanego naczynia do zapiekania, wyrównać lekko powierzchnię, posypać ją bułką tartą i startym serem.

  • Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5