Aksamitna dynia zapiekana w sosie śmietanowym: stary przepis

2021-03-29
Aksamitna dynia zapiekana w sosie śmietanowym: stary przepis
Autor: Shutterstock Dynia zapiekana w sosie śmietanowym - rozgrzewające danie na jesienny obiad
łatwy
35 min
4

Dynia zapiekana w sosie śmietanowym zyskuje aksamitną konsystencję. Jej smak zależy od użytych przez nas przypraw - możemy  ją przygotować w wariancie łagodnym, można też użyć pikantnych przypraw, dzięki czemu taka dyniowa zapiekanka rozgrzeje nas w deszczowy dzień.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 40 dag  dyni
  • sól i cukier
  • papryka słodka
  • imbir
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanka śmietany
  • 5 dag sera żółtego
  • łyżka masła
  • łyżka tartej bułki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obrać i pokroić w dużą kostkę, obgotować w wodzie z solą i cukrem. Półmiękką odcedzić. 
  • Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułka tartą.
  • Przygotować sos: stopić tłuszcz, zrobić na nim zasmażkę z mąki, rozprowadzić śmietaną i przyprawić do smaku. 
  • Wymieszać dynię z sosem, włożyć ją do przygotowanego naczynia do zapiekania, wyrównać lekko powierzchnię, posypać ją bułką tartą i startym serem.
  • Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.