SZASZŁYKI ze ŚLIWKAMI – sprawdzony przepis na pyszne danie z grilla. Jak je zrobić?

2021-03-27
szaszlyki-ze-sliwkami-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: pixabay.com Śliwki - doskonały składnik szaszłyków na grilla.
łatwy
20 min
4

Wykorzystaj sezon na śliwki. Dodaj te słodkie owoce jako składnik wytrawnych szaszłyków – z kiełbaski, ziemniaków, cebuli, papryki. Szaszłyki możesz przygotować na grillu tradycyjnym, elektrycznym, a nawet w piekarniku.

SKŁADNIKI

  • SZASZŁYKI:
  • 3 średnie ziemniaki
  • 40 dag twardych śliwek, na przykład węgierek
  • duża cebula
  • papryka
  • 20 dag kiełbasy
  •  
  • GLAZURA:
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki sosu śliwkowego lub powideł śliwkowych, opcjonalnie łyżka śliwowicy
  • suszony lub świeży majeranek i tymianek
  • mielona czerwona papryka
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotuj w łupinkach na półtwardo. Obierz, pokrój na mniejsze kawałki.
  • Śliwki umyj, przekrój na połówki, usuń pestki.
  • Cebulę obierz. Pokrój na grubsze cząstki.
  • Kiełbasę pokrój w plastry grubości około centymetra.
  • Paprykę wydrąż, pokrój w dużą kostkę.
  • Z podanych wyżej składników zrób szaszłyki (nadziewaj je na przemian na szpikulce do szaszłyków). Jeśli używasz szpikulców z drewna, namocz je najpierw w zimnej wodzie, by się nie przypaliły na grillu.
  • Przygotuj glazurę. Olej połącz ze zmiażdżonym czosnkiem, solą, sosem śliwkowym (lub powidłami śliwkowymi wymieszanymi z dwoma łyżkami wody). Dodaj ewentualnie śliwowicę. Dopraw mieloną papryką, ziołami oraz pieprzem.
  • Szaszłyki grilluj około 20 minut, co jakiś czas smarując je glazurą.