Wytrawny keks z kiełbasą i serem: pyszna przekąska imprezowa

2021-03-29
Wytrawny keks z kiełbasą i serem: pyszna przekąska imprezowa
Autor: Shutterstock Wytrawne ciasto można przygotować z każdym gatunkiem kiełbasy
łatwy
20 min
4

Wytrawny keks z kiełbasą i serem to pyszna przekąska imprezowa. Bardzo łatwy w przygotowaniu może zastąpić kanapki i grzanki. Świetnie pasuje do filiżanki czerwonego barszczu lub po prostu rosołu. Doskonale smakuje na zimno. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g kiełbasy parówkowej lub jakiejkolwiek innej dość miękkiej
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g majonezu
  • 100 g śmietany 30%
  • 3 jajka
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce ubić jajka ze szczyptą soli, dodać majonez i śmietanę, dobrze wymieszać na jednorodną masę.
  • Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  • Kiełbasę i ser pokroić w kostkę, dodać do ciasta, zamieszać łyżką.
  • Ciasto przełożyć do formy keksowej, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 1 godzinę.
  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na kawałki.