Wytrawny keks z kiełbasą i serem: pyszna przekąska imprezowa
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Wytrawny keks z kiełbasą i serem to pyszna przekąska imprezowa. Bardzo łatwy w przygotowaniu może zastąpić kanapki i grzanki. Świetnie pasuje do filiżanki czerwonego barszczu lub po prostu rosołu. Doskonale smakuje na zimno.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g kiełbasy parówkowej lub jakiejkolwiek innej dość miękkiej
- 100 g sera żółtego
- 100 g majonezu
- 100 g śmietany 30%
- 3 jajka
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce ubić jajka ze szczyptą soli, dodać majonez i śmietanę, dobrze wymieszać na jednorodną masę.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
- Kiełbasę i ser pokroić w kostkę, dodać do ciasta, zamieszać łyżką.
- Ciasto przełożyć do formy keksowej, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 1 godzinę.
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na kawałki.