Wytrawne ciasto jabłkowo-rozmarynowe

Wytrawne ciasto jabłkowo-rozmarynowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wytrawne ciasto jabłkowo-rozmarynowe jest pyszne i bardzo wyraziste w smaku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kwaskowe jabłka podkręcone odrobiną cukru, aromatyczny rozmaryn i delikatne kruche ciasto. Ten wytrawny specjał z jabłek zachwyci niejednego miłośnika oryginalnych połączeń smakowych. Ciasto jabłkowo-rozmarynowe poleca się na przyjęcia.

Składniki

  • Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki

  • 0,5 kostki zimnego masła

  • 1/4 szklanki wody

  • szczypta soli

  • jajko

  •  

  • Nadzienie:

  • 5 kwaśnych jabłek

  • 0,5 szklanki cukru

  • 1 łyżka rozmarynu

  • kilka orzechów pekan do ozdoby

  •  

  •  

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej przez sitko, masło pokrój w drobną kostkę.

  • Mąkę i masło wymieszaj w blenderze, powoli dodawaj wodę, cały czas mieszając.

  • Z powstałej kruszonki ulep kulę, owiń ją w folię i odłóż na godzinę.

  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o średnicy ok 10 cm większej niż forma.

  • Brzegi ciasta powinny wystawać poza formę do tarty.

  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cieniutkie plasterki.

  • Na podpieczonym cieście ułóż połowę jabłek, posyp połową cukru i posiekanym drobno rozmarynem.

  • Przykryj kolejną warstwą jabłek i posyp cukrem. Zawiń wystające brzegi ciasta do środka.

  • Jajko utrzyj z łyżką wody i emulsją posmaruj wierzch ciasta.

  • Na wierzchu ułóż orzechy.

  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C.

  • Piecz 30 minut na dolnym poziomie piekarnika.

  •  

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 1,5