Tarta z mięsnym nadzieniem pod serową posypką - doskonała jako dodatek do barszczu!

2021-03-29
Tarta z mięsnym nadzieniem pod serową posypką - doskonała jako dodatek do barszczu!
Autor: Shutterstock Tarta z mięsnym nadzieniem i serową posypką - doskonały dodatek do czystych zup, takich  jak barszcz czerwony  lub pomidorowa.
łatwy
30 min
4

Tarta z mięsnym nadzieniem to pyszne danie na lunch  lub ciepłą kolację. Doskonale smakuje na ciepło, a także na zimno. Dobrze znosi też odgrzewanie w kuchence mikrofalowej.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 225 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtka
  • 3 łyżki wody
  • Farsz:
  • 1 puszka mieszanki meksykańskiej
  • 1 średnia cebula
  • 500 g mięsa mielonego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 4 pomidory
  • 150 g sera żółtego
  • duża szczypta soli, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagnieć ciasto z podanych składników. Wylep ciastem dno i boki foremki do tarty, wstaw całość do lodówki na co najmniej  30 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do  180ºC. Schłodzony spód do tarty  nakłuj widelcem i piecz przez ok. 15 minut.
  • Mieszankę meksykańską odsącz, przelej wodą. Cebulę drobno posiekaj.
  • Włóż mięso do salaterki, dodaj cebulę, jajko, bułkę tartą i mieszankę meksykańską. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Ser zetrzyj na tarce. Na podpieczony spód nałóż mięsny farsz, piecz ok. 30 minut. Posyp wierzch  tartym serem i zapiekaj  jeszcze 10 minut.