Szybka tarta z ciasta filo z pomidorami i serem ricotta

Szybka tarta z ciasta filo z pomidorami i serem ricotta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tarta z ciasta filo z serem ricotta i pomidorami to doskonały  pomysł na letni, lekki obiad

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Szybka tarta z ciasta filo z pomidorami i serem ricotta to doskonały pomysł na prosty do przygotowania i pyszny obiad. Tarta sprawdzi się tez jako danie na ciepłą kolację, wyśmienicie pasuje do niej piwo lub kieliszek białego wina.

Składniki

  • około 20 arkuszy ciasta filo

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

  • 1 1/4 szklanki sera ricotta

  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii, plus więcej do posypania

  • 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku, plus więcej do posypania

  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny

  • sól i pieprz do smaku

  • 0,75 do 1 kg pomidorów, pokrojone na grubość centymetra(i/lub pomidory winogronowe, pokrojone na pół)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

  • Ułóż arkusz ciasta na papierze. Posmaruj lekko oliwą z oliwek. Kolejny arkusz ułóż na poprzednim tak, by blacha była zakryta, posmaruj oliwą. Powtarzaj te czynności, aż wszystkie arkusze ciasta zostaną wykorzystane, staraj się tworzyć na blaszce równy spód tarty.

  • W misce wymieszaj ser ricotta, bazylię, szczypiorek, skórkę z cytryny i sól i pieprz do smaku, aż się dobrze połączą. Rozłóż równomiernie na wierzchu ciasta, pozostawiając 2- -centymetrowy wolny brzeg wzdłuż krawędzi.

  • Na wierzchu sera ułóż pomidory pokrojone w plasterki lub na połówki. Posypać solą i pieprzem. Piecz 30 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe i łuszczące się.

  • Przed podaniem posyp siekaną bazylią i szczypiorkiem. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5