Zapiekanka z podgrzybkami: pomysł na obiad

Zapiekanka z podgrzybkami: pomysł na obiad

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pieczone świeże grzyby wspaniale rozwijają swój leśny aromat

Ocena: 4,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podgrzybki można suszyć i przyrządzać świeże. Warto wykorzystać sezon grzybowy i jak najwięcej smakować aromatycznych grzybów. Zapiekanka z podgrzybkami to świetny pomysł na szybki obiad. Podajemy łatwy przepis!

Składniki

  • 80 dag podgrzybków

  • 5 dag masła

  • 1 cebula

  • 1/2 szklanki śmietany

  • 2 dag bułki tartej

  • kawałek sera żółtego

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby oczyścić, umyć, większe pokroić, pozostałe zostawić w całości. Dusić do miękkości z masłem, obraną, pokrojoną cebulą i 2-3 łyżkami wody.

  • Sos odparować, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, ułożyć na półmisku do zapiekania.

  • Zalać śmietaną, posypać tartym żółtym serem zmieszanym ze zrumienioną bułką tartą. Wstawić do piekarnika i zapiec, aż ser się rozpuści.

Ocena: 0