Szpinak z czosnkiem i płatkami migdałowymi

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Szpinak z czosnkiem i płatkami migdałowymi
Autor: Shutterstock Szpinak z czosnkiem to klasyk, ale dodatek płatków migdałowych ciekawie podkręca smak dania
łatwy
20 min
4

Szpinak zawiera dużo potasu, który obniża ciśnienie krwi, jest też dobrym źródłem kwasu foliowego. Czosnek poprawia odporność i ma działanie przeciwgrzybicze, a migdały - dobre źródło witamin z grupy B - zapewnią piękne włosy i paznokcie. 1 porcja zawiera około 90 kalorii. Wypróbuj przepis na szpinak z czosnkiem i płatkami migdałowymi.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg świeżego szpinaku
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • szklanka ugotowanego makaronu kokardki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Listki szpinaku przebrać, starannie opłukać, włożyć do osolonego wrzątku, obgotować, osączyć na sicie.
  • Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć szpinak i makaron, oprószyć gałką, dodać czosnek.
  • Podgrzać. Przyprawić solą i pieprzem, posypać płatkami migdałowymi.
miesięcznik Zdrowie