Risotto z podgrzybkami: włoski pomysł na podgrzybki [przepis]

Risotto z podgrzybkami: włoski pomysł na podgrzybki [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Do risotta można dodawać różne gatunki grzybów - podgrzybki, pieczarki, borowiki czy kurki

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lato i jesień to sezon na świeże grzyby. Choć największą popularnością cieszą się kurki i borowiki, warto zainteresować się też podgrzybkami - aromatycznymi i wszechstronnymi kulinarnie. Proponujemy przepis na risotto z podgrzybkami, czyli danie z wyraźną włoską nutą.

Składniki

  • 30 dag ryżu arborio (lub innego do risotto)

  • 50 dag podgrzybków

  • 1 mała cebula

  • 1 łyżka masła

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 litr gorącego wywaru warzywnego

  • sól

  • pieprz

  • 2 łyżki startego parmezanu

  • opcjonalnie: natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę drobno posiekać. W dużej patelni o wysokich brzegach (ewentualnie w rondlu) rozgrzać 2 łyżki oliwy z łyżką masła, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać 2-3 łyżki wody, wrzucić ryż i smażyć przez 2 minuty, dolewając w trakcie łyżkę wywaru.

  • Gdy bulion odparuje, dodać kolejną porcję. Mieszać, aby danie się nie przypaliło. Powtarzać mieszanie, dolewanie i odparowywanie, aż ryż będzie al dente - lekko twardy w środku, a kremowy na zewnątrz.

  • Grzyby warto przygotować wcześniej, ponieważ gotowanie ryżu jest dość absorbujące: oczyścić podgrzybki, wypłukać, drobno posiekać i dusić ok. 15 min na osobnej patelni z łyżką oliwy.

  • Kiedy ryż w risotcie jest już prawie al dente, dodać przygotowane wcześniej grzyby i zamieszać. Posypać parmezanem i odstawić na 2-3 minuty. Można też przyprawić natką pietruszki.

Ocena: 0