Sezon na koźlarze: koźlaki po węgiersku

2021-03-29
pora-na-grzyby-kozlarze-kozlaki.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Masz ochotę na pyszne danie grzybowe? Proponujemy przepis na koźlaki po węgiersku
łatwy
30 min
4

Polując na prawdziwki czy podgrzybki, często zapomina się o tańszych, a również smacznych grzybach. Koźlarze, inaczej koźlaki, lubią rosnąć w pobliżu brzozy i o wiele łatwiej je znaleźć niż borowiki. Sprawdź, jak przygotować koźlaki po węgiersku!

SKŁADNIKI

  • 80 dag koźlaków
  • 3 łyżki margaryny
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 dużej czerwonej i zielonej papryce
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na 2 łyżkach tłuszczu. Czosnek obrać, posiekać i dodać do cebuli.
  • Od grzybów odciąć trzon, kapelusze oczyścić, dokładnie opłukać, cienko pokroić, zalać wrzątkiem i zostawić na 20 minut. Następnie osączyć, dodać do cebuli, podlać 2-3 łyżkami wody i dusić około 30 minut.
  • Paprykę opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie półkrążki. Obsmażyć je w 1 łyżce tłuszczu, dodać do duszących się grzybów.
  • Gdy sos odparuje, posolić, oprószyć papryką, wlać śmietanę, sok z cytryny, wymieszać i krótko poddusić.
  • Grzyby podawać z bułką lub ryżem na sypko, posypane świeżym koperkiem.