Pieczony topinambur z pieczarkami: przepis na sycący obiad
2021-03-29
średni
70 min
4
Topinambur stopniowo wraca do łask i cieszy się zainteresowaniem uznanych szefów kuchni. Pieczony topinambur z pieczarkami to doskonała alternatywa dla dań z ziemniaków, szczególnie jeśli niekoniecznie je lubisz.
SKŁADNIKI
- 6 dużych topinamburów
- 12 dag masła
- 50 dag pieczarek (lub innych świeżych grzybów)
- 1 pęczek natki pietruszki
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Topinambury umyj, osusz i piecz przez 20 minut w gorącym piekarniku, a potem jeszcze około 25 minut po zmniejszeniu temperatury.
- W tym czasie przygotuj nadzienie z grzybów - grzyby oczyść, opłucz, odsącz i drobno posiekaj. Następnie duś na maśle pod przykryciem razem z połową porcji posiekanej natki pietruszki. Pod koniec podsmaż przez kilka minut bez przykrycia, by płyn trochę odparował.
- Upieczone i ostudzone topinambury przekrój wzdłuż na połowę i ostrożnie wydrąż miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Miąższ rozgnieć widelcem, połącz z grzybami, przypraw solą i pieprzem.
- Powstały w ten sposób farsz nałóż do wydrążonych topinamburów i posyp na wierzchu resztą natki pietruszki. Na każdym połóż grudkę masła.
- Nadziewane topinambury zapiekaj jeszcze przez 15 minut w nagrzanym piekarniku.