Pasztet wegetariański z szałwią - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Wypróbuj sprawdzony przepis na wegetariański pasztet z nasion, warzyw i ziół. Będzie przepyszny, jeśli dobrze doprawisz go ziołami, świeżą szałwią i czosnkiem.
Warto wypróbować również inne przepisy na wegetariańskie pasztety: Pasztet warzywny na bazie fasoli, Pasztet z soczewicy orazPasztet jajeczny z pieczarkami.
Polecamy również inne - mięsne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki dowolnych nasion, np. soczewicy, fasoli, ciecierzycy, soi etc.
- 1/4 kg pieczarek
- 3 cebule
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/2 selera
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oregano
- łyżka ziół prowansalskich
- łyżka bazylii
- świeża szałwia
- 4-5 łyżek otrębów
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
- sól ziołowa
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nasiona ugotuj.
- Pokrojoną cebulę, pieczarki, warzywa, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy przesmaż na oleju.
- Przestudzone składniki zmiel w maszynce z gęstym sitkiem.
- Do masy dodaj jajka, otręby i wymieszaj (masa powinna mieć gęstą konsystencję).
- Przełóż do brytfanny wysmarowanej olejem.
- Pasztet piecz ok. 1 godziny w temp. 200 st.