Pappardelle ze szparagami, szałwią i żółtkiem: szybki sposób na obiad

Pappardelle ze szparagami, szałwią i żółtkiem: szybki sposób na obiad

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Osoby jedzące mięso lub ryby mogą wzbogacić danie dodatkiem szynki lub kawałeczków ryby

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Makaron z dodatkami to patent na szybkie danie. Sprawdzi się w domu, ale i w plenerze, bo wiele dań z makarou można przyrządzić w jednym garnku, na turystycznej kuchence gazowej, a nawet - nad ogniskiem! Pappardelle z zielonymi szparagami i dodatkiem szałwii to świetna alternatywa dla odwiecznego, tłustego grilla. Smacznego!

Składniki

  • 100 g makaronu pappardelle

  • pół pęczka szparagów

  • jedno żółtko na osobę

  • kilka listków świeżej szałwii

  • dwie łyżki masła

  • sól

  • pieprz

  • oliwa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Usuń zdrewniałe części szparagów - wystarczy mocno wygiąć każdego szparaga, pęknie we właściwym miejscu. Zdrewniałe części wyrzuć lub włóż do płóciennego woreczka i ugotuj w rosole, nabierze subtelnego szparagowego posmaku.

  • Resztę wyczyść (szparagi nie powinny się zbyt długo moczyć, podobnie zresztą jak inne warzywa), po czym odkrój główki. Łodygi pokrój pod skosem w paski.

  • Makaron ugotuj al dente (niech będzie nawet trochę bardziej "surowy" niż zwykle, dojdzie później) i podsmaż go na patelni ze szparagami - pod koniec dodaj główki. A gdy potrawa będzie gotowa, dodaj posiekaną szałwię.

  • Przełóż na głęboki talerz, a na środku połóż surowe żółtko, wymieszaj i jedz ze smakiem.

tip dnia

Jak wybierać zielone szparagi?
Szparagi powinny być jędrne, o sztywnych, nie zwiędłych łebkach, po przełamaniu - delikatnie wilgotne. Kolor powinien być intensywny, podobnie zapach.

Ocena: 0