Zupa szpinakowa według Ewy Wachowicz: przepis

Zupa szpinakowa według Ewy Wachowicz: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupę szpinakową można podawać z całymi jarzynami, albo zmiksować na krem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jest wiosna, czas na coś zielonego...  Zrób więc pyszną zupę szpinakową według przepisu Ewy Wachowicz.  Smakowita i łatwa do przygotowania, a na dodatek jaka ładna!

Składniki

  • 2 średnie cebule

  • 2 duże marchewki

  • 0,5 kg szpinaku, może być mrożony

  • 3 ziemniaki

  • 1 łyżka masła

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 garść ryżu białego

  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw należy cebulę pokroić w kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  • Warzywa poddusić na maśle. Do tego dodać szpinak i jeszcze dusić jakieś 10 minut.

  • Następnie do gotującej wody dodać podduszone składniki, ziemniaki pokrojone w kostkę, ryż, wszystko posolić i popieprzyć i gotować, aż ziemniaki zrobią się miękkie.

  • Na koniec dodać wyciśnięty czosnek i śmietanę albo jogurt.