Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami: przepis

2021-03-29
Kapuśniak z młodej  kapusty z pomidorami: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami można wzbogacić plasterkami podsmażonej ostrej kiełbasy albo gotowanego mięsa z wywaru.
łatwy
35 min
4

Kapuśniak  z młodej słodkiej kapusty  to  pyszna wiosenno-letnia zupa. Sycąca, ale nie ciężka, pełna smaków i aromatów świeżych warzyw. Idealna na obiad w letni, chłodniejszy dzień, albo na ciepłą kolację.

SKŁADNIKI

  • 1,5 l wywaru z kości i warzyw (może być też z wędzonki)
  • 50 dag kapusty
  • 3-4 spore ziemniaki
  • 3-4 pomidory
  • 10 dag boczku surowego lub wędzonego (polecamy wędzony)
  • sól, pieprz do smaku
  • ziele angielskie, liść laurowy cukier i ew. ocet jabłkowy do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę oczyścić i pokroić w kostkę lub paski, usuwając głąb i grube nerwy. Zalać wywarem i gotować.
  • Ziemniaki  obrać, pokroić w kostkę dodać do kapusty w połowie gotowania i ugotować do miękkości.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki  i pokroić w kostkę. Dodać do zupy.
  • Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać mąkę i lekko zrumienić, połączyć z zupą.
  • Przyprawić do smaku, chwile pogotować, podawać.