Botwinka po staropolsku – zupa, która smakuje tak dobrze, że łyżka sama wraca do talerza!

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Botwinka po staropolsku to klasyka, która pachnie wiosną i smakuje jak domowe ciepło w misce. Gdy młode buraczki z natką pojawią się w sklepach, nie ma przebacz – trzeba gotować! To zupa, którą znały nasze babcie, a teraz może zagrać pierwsze skrzypce także na Twoim stole. Podaj ją z jajkiem na twardo albo młodymi ziemniaczkami z koperkiem – i masz obiad jak z obrazka. Sprawdź przepis na botwinkę, która łączy tradycję z pełnią smaku!
Poznaj zalety botwinki!
Botwinka to prawdziwy skarb polskiej wiosny. Młode buraczki z liśćmi są nie tylko pyszne, ale i pełne cennych składników odżywczych. Zawierają sporo żelaza, kwasu foliowego, witaminy C i błonnika, dzięki czemu wspierają odporność, poprawiają trawienie i dodają energii. Co więcej, są niskokaloryczne, lekkostrawne i idealne dla osób dbających o zdrową dietę.
Botwina świetnie sprawdza się w zupach – delikatna, lekko słodkawa i pięknie barwiąca bulion. Można ją szybko przyrządzić i z łatwością wzbogacić o sezonowe dodatki, takie jak jajka, młode ziemniaki czy koperek. To smak, który nie potrzebuje wiele, by zachwycić – wystarczy odrobina dobrej woli i garnek!
Polecamy też:
Fantastyczne pierogi z botwinką: wiosenny przepis na lekkie danie
Zapiekanka ze szpinakiem i botwinką - przepis na sezonowe śniadanie lub lunch
Sałatka z botwinki i mozzarelli - pyszny sposób na wiosenną przekąskę
Koktajl z botwinki i grejpfruta: owocowo-warzywny eliksir zdrowia
Chłodnik na botwince - przepis Ewy Wachowicz
CZYTAJ TEŻ: Carpaccio z ośmiornicy albo zupa rybna z owocami morza? Czas spróbować!
SKŁADNIKI
- 30 dkg cielęciny z kością
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 5 dkg selera
- 4 dkg pora
- 2 pęczki botwinki
- 1 szklanka kwasu z buraków (gotowy lub zrobiony własnoręcznie)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- śmietana 18-procentowej
- 7 ziaren pieprzu
- 1,5 łyżki posiekanego koperku
- szczypta cukru
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mięso wkładamy do garnka. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Solimy i zagotowujemy. Wkładamy do wrzącego bulionu warzywa i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po około 45 minutach dodajemy pieprz i chwilę gotujemy. Wywar przecedzamy.
Całą botwinkę starannie myjemy i kroimy na małe kawałki wraz z liśćmi i łodyżkami. Wrzucamy do gotującego bulionu i gotujemy przez 10 minut. Zakwaszamy sokiem z cytryny, wlewamy kwas z buraków. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Do kubeczka wsypujemy łyżkę mąki i szczyptę soli, dolewamy trochę zimnej wody, mieszamy tak, by powstała papka. Dolewamy do tego ciepłej zupy, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka i zagotowujemy.
Rozlewamy na talerze, dodajemy śmietanę według uznania, posypujemy posiekanym koperkiem.
Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo lub z młodymi ziemniaczkami.