Botwinka po staropolsku – zupa, która smakuje tak dobrze, że łyżka sama wraca do talerza!

2025-04-29
LES
Botwinka po staropolsku – zupa, która smakuje tak dobrze, że łyżka sama wraca do talerza!
Autor: Shutterstock Botwinka to pyszna wiosenna zupa, nie tylko smaczna, ale też zdrowa
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Botwinka po staropolsku to klasyka, która pachnie wiosną i smakuje jak domowe ciepło w misce. Gdy młode buraczki z natką pojawią się w sklepach, nie ma przebacz – trzeba gotować! To zupa, którą znały nasze babcie, a teraz może zagrać pierwsze skrzypce także na Twoim stole. Podaj ją z jajkiem na twardo albo młodymi ziemniaczkami z koperkiem – i masz obiad jak z obrazka. Sprawdź przepis na botwinkę, która łączy tradycję z pełnią smaku!

Poznaj zalety botwinki!

Botwinka to prawdziwy skarb polskiej wiosny. Młode buraczki z liśćmi są nie tylko pyszne, ale i pełne cennych składników odżywczych. Zawierają sporo żelaza, kwasu foliowego, witaminy C i błonnika, dzięki czemu wspierają odporność, poprawiają trawienie i dodają energii. Co więcej, są niskokaloryczne, lekkostrawne i idealne dla osób dbających o zdrową dietę.

Botwina świetnie sprawdza się w zupach – delikatna, lekko słodkawa i pięknie barwiąca bulion. Można ją szybko przyrządzić i z łatwością wzbogacić o sezonowe dodatki, takie jak jajka, młode ziemniaki czy koperek. To smak, który nie potrzebuje wiele, by zachwycić – wystarczy odrobina dobrej woli i garnek!

Polecamy też:

Fantastyczne pierogi z botwinką: wiosenny przepis na lekkie danie

Zapiekanka ze szpinakiem i botwinką - przepis na sezonowe śniadanie lub lunch

Sałatka z botwinki i mozzarelli - pyszny sposób na wiosenną przekąskę

Koktajl z botwinki i grejpfruta: owocowo-warzywny eliksir zdrowia

Chłodnik na botwince - przepis Ewy Wachowicz

CZYTAJ TEŻ: Carpaccio z ośmiornicy albo zupa rybna z owocami morza? Czas spróbować!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Mięso wkładamy do garnka. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Solimy i zagotowujemy. Wkładamy do wrzącego bulionu warzywa i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po około 45 minutach dodajemy pieprz i chwilę gotujemy. Wywar przecedzamy.

    Całą botwinkę starannie myjemy i kroimy na małe kawałki wraz z liśćmi i łodyżkami. Wrzucamy do gotującego bulionu i gotujemy przez 10 minut. Zakwaszamy sokiem z cytryny, wlewamy kwas z buraków. Przyprawiamy solą i pieprzem.

    Do kubeczka wsypujemy łyżkę mąki i szczyptę soli, dolewamy trochę zimnej wody, mieszamy tak, by powstała papka. Dolewamy do tego ciepłej zupy, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka i zagotowujemy.

    Rozlewamy na talerze, dodajemy śmietanę według uznania, posypujemy posiekanym koperkiem.

    Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo lub z młodymi ziemniaczkami.

Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?
LES