Gdzie zbierać szczaw? Jak przechować na zimę? [przepis na przetwory]
2023-04-11
12:32
Lubisz zupę szczawiową? Dowiedz się więc, jak przetrzymać szczaw w słoiczkach, aby doczekał zimy! Gdzie go zrywać? Jak przetwarzać i wekować?
Sezon na szczaw rozpoczyna się wraz z wiosennym zielenieniem lasów i łąk, dlatego warto zamiast go kupować - poszukać miejsc, gdzie rośnie - z dala od spalin samochodowych! Wybierz się na łąkę na spacer i zbieraj, zbieraj, a potem poświęć trochę czasu w kuchni na przygotowanie szczawiu na zimę. Naszykuj sobie małe słoiczki i do dzieła!
Do przygotowania szczawiu w słoikach potrzeba:
- świeży szczaw (kilka pęczków)
- łyżeczka soli
- kilka łyżek wody
Przygotowanie szczawiu w słoikach:
- Oderwij łodygi, liście dokładnie umyj i wysusz.
- Poszatkuj w paseczki.
- Włóż do garnka i zalej kilkoma łyżkami wody.
- Posól i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Po kilku minutach gorący szczaw przełóż do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręć i ustaw wieczkiem do dołu na ściereczce.
- Przechowuj w chłodnym miejscu.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?