Domowy twaróg ze zsiadłego mleka: jak zrobić w domu twarożek
2022-04-26
łatwy
10 min
4
Samodzielnie przygotowany twaróg ze zsiadłego mleka smakuje zupełnie inaczej niż jego sklepowe odpowiedniki. Spróbuj domowego twarogu, a zakochasz się w tym przepisie.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki zsiadłego mleka o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka słodkiego mleka, pasteryzowanego (mleko UHT wykluczone)
- łyżka śmietanki
- łyżeczka posiekanego koperku lub szczypiorku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeże mleko zagotuj.
- Gorące mleko przelej do zsiadłego, wymieszaj i ostudź. Powstanie biały skrzep mleka i oddzieli się żółtawa przezroczysta serwatka.
- Powstały skrzep mleczny odcedź na gęstym sitku. Najlepiej pozostawić go na noc.
- Gotowy twaróg przechowywać w lodówce.
- Przed podaniem porcję rozgnieść widelcem, dodać śmietankę, zioła, posolić do smaku i wymieszać.
- Podawać do chleba.
Mleko – pić czy nie pić, oto jest pytanie! Jakie właściwości i wartości ma mleko?