Zapiekanki z mozzarellą i estragonem: przepis na śniadanie lub szybką przekąskę

Zapiekanki z mozzarellą i estragonem: przepis na śniadanie lub szybką przekąskę

Autor Zdjęcia: photos.com

Wersja rozbudowana - kanapkę możesz wzbogacić wędliną, sałatą, pomidorami... czym lodówka bogata!

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Masz już dość standardowych kanapek na śniadanie? Proponujemy przygotowanie zapiekanek z mozzarellą i estragonem, który doda im ciekawego smaku i aromatu. Przygotowanie takich zapiekanek z mozzarellą nie zajmie Ci zbyt dużo czasu, a na pewno przełamią monotonię porannego menu.

Składniki

  • 1 duża bagietka

  • 250 g sera mozzarella

  • 250 g twardego sera żółtego

  • masło

  • kilka gałązek świeżego estragonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bagietkę kroimy na kawałki ok. 10-centymetrowe. Rozcinamy na pół, pozostawiając jeden bok nieprzecięty.

  • Sery kroimy na cienkie plasterki. Bagietkę smarujemy niedużą ilością masła. Wkładamy warstwę mozzarelli, sera twardego i posypujemy listkami estragonu. Zamykamy bagietkę i opiekamy w opiekaczu (najlepiej grillowym) kilka minut, aż się zarumieni, a ser się rozpuści.

  • Bagietki można też opiekać w piekarniku. Zapiekanki lekko studzimy - można je polać np. sosem tzatziki.

Tak przygotowane zapiekanki będą dobrze smakowały z różnego rodzaju sosami. Świetnie nadaje się np. orzeźwiający sos tzatziki.

Ocena: 0