Surówka z białej kapusty: podajemy dobry przepis

Surówka z białej kapusty: podajemy dobry przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Surówka z białej kapusty pasuje idealnie zwłaszcza do dań mięsnych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Jeśli się zastanawiasz, jaką surówkę podać do ziemniaków i mięsa, podpowiadamy, że ta z białej kapusty pasuje idealnie. Jest łatwa do przygotowania, smaczna, zdrowa i tania. Sprawdź, jak ją zrobić!

Składniki

  • ćwiartka niewielkiej białej kapusty
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • koperek
  • 2-3 łyżki lekkiego majonezu
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę oczyść z uszkodzonych liści. Wykrój głąb i grubsze nerwy. Przygotowane liście drobno poszatkuj lub pokrój, przełóż do miski.

  • Osącz groszek z zalewy i wrzuć do kapusty. Paprykę oczyść, umyj i pokrój w zapałki, dodaj do składników. Rodzynki opłucz, sparz wrzątkiem. Gdy spęcznieją, pokrój je w paseczki i posyp nimi przygotowane w misce składniki.

  • Opłukany i osuszony koperek posiekaj i posyp nim sałatkę. Delikatnie skrop ją połową soku z cytryny. Dodaj majonez i starannie wymieszaj. Dopraw do smaku odrobiną cukru, soli, pieprzu i ewentualnie soku z cytryny.