Wołowina z woka - soczysta i aromatyczna

2021-03-29
Wołowina z woka - soczysta i aromatyczna
Autor: thinkstockphotos.com Kształt woka pozwala na wydajną obróbkę cieplną, dzięki czemu potrawy przyrządza się szybko, z zachowaniem wartości odżywczych skłaników
łatwy
40 min
4

Wołowina z ryżem i warzywami po chińsku oczywiście najlepiej wychodzi w woku. Mięso jest soczyste, aromatyczne i szybciej mięknie. Jeśli masz woka w domu, przyrządzenie tego dania z wołowiną będzie banalnie proste. Oto przepis na smaczną wołowinę w marynacie z sosu sojowego i sherry, podawaną z warzywami i sypkim z ryżem.

SKŁADNIKI

  • 50 dag wołowiny bez kości
  • 50 dag brokułów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 duża cebula
  • 3-4 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Marynata:
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
  • 1 łyżka sherry
  • 1-2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łączymy składniki marynaty. Umyte i osuszone mięso kroimy w wąskie paseczki, wkładamy do szklanej salaterki, zalewamy połową marynaty, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.
  • Umyte i podzielone na różyczki brokuły wrzucamy na 1 min do wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • W woku rozgrzewamy oliwę i smażymy partiami mięso wyjęte z marynaty.
  • Po usmażeniu mięsa dolewamy do woka oliwę i smażymy na złoto cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy czosnek z imbirem oraz paprykę pokrojoną w paski. Dodajemy brokuły, kropimy łyżką wody i mieszając smażymy jeszcze przez 2-3 min.
  • Pozostałą marynatę zagęszczamy mąką ziemniaczaną i dodajemy do warzyw wraz z usmażonym mięsem. Podgrzewamy kilka minut mieszając, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie ciepłe.
  • Na końcu wsypujemy posiekaną dymkę. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.