Stek wołowy w marynacie z musztardy [WIDEO]

Stek wołowy w marynacie z musztardy [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Steki z polędwicy wołowej zamarynuj w musztardzie z czosnkiem i cebulą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Jak przyrządzić stek z polędwicy wołowej? Ten przepis sprawi, że steki wołowe w końcu nabiorą wyrazistego smaku i pożądanej soczystości. Proponujemy przed smażeniem potrzymać steki w musztardowej  marynacie z dodatkiem cebuli i czosnku, tak by mięso nasiąkło aromatyczną mieszanką. Wtedy wołowina odkryje swoje najlepsze walory smakowe. Podajemy sposób przygotowania marynaty.

Składniki

  • 340 g steku z polędwicy wołowej

  • 2 łyżki musztardy

  • 2 łyżki octu winnego

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • Sól

  • Pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Posiekaj cebule i czosnek. Musztardę i ocet wymieszaj trzepaczką, aby dokładnie się połączyły. Dodaj cebulę i czosnek. Posól do smaku. Tak przygotowaną marynatę odstaw.

  • Mięso umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem. Posmaruj marynatą, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

  • Mocno rozgrzej patelnię (najlepiej grillową) i smaż na niej mięso po około 3 minuty z każdej strony.

Zobacz, jak łatwo zrobić musztardę samemu

Ocena: 3,8