Musztarda wkrótce zniknie ze sklepów? Zobacz, jak zrobić ją samemu
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Musztarda domowa nie jest trudna do zrobienia. Poniższy przepis na musztardę można dowolnie modyfikować, dodając różne przyprawy lub rezygnując z niektórych składników. Zrób już dziś i ciesz się jej smakiem przez kilka miesięcy.
Kryzys we Francji
W mediach pojawiły się informacje o kryzysie musztardowym, który dotknął Francję. Choć musztarda nie wydaje się artykułem pierwszej potrzeby, to przewiduje się, że to jeden z pierwszych sygnałów nadchodzącego kryzysu żywnościowego, który może objąć cały świat. Przyczyniają się do tego zmiany klimatyczne, a wraz z nimi bardzo nierównomierne i nieprzewidywalne plony, a także konflikt zbrojny na Ukrainie. Musztarda, olej, kukurydza, a nawet ostre papryczki to produkty, których w niektórych krajach na świecie zaczyna brakować. Miejmy nadzieję, że na tym się zakończy.
Musztarda w kuchni francuskiej
Musztarda, zwłaszcza musztarda francuska (z całych ziaren gorczycy) i musztarda Dijon, to bardzo ważne dodatki tradycyjnie stosowane w wielu daniach kuchni francuskiej. Dlatego właśnie tam musztarda zniknęła z półek najszybciej, a zapasy ziaren do produkcji kolejnych słoików są niewystarczające. W Polsce i musztarda, i przede wszystkim gorczyca, są nadal łatwodostępne. Polecamy jednak przepis na przygotowanie domowej musztardy, która jest łatwa w przygotowaniu i pyszna, nie zawiera również zbędnych dodatków, a przechowywana w zakręconym słoiczków w lodówce nadaje się do spożycia przez kilka miesięcy.
Przepis na domową musztardę
SKŁADNIKI
- 6 łyżek ciemnej gorczycy
- 6 łyżek jasnej gorczycy
- 2 łyżki octu winnego
- 6 łyżek białego wina lub wody
- pieprz
- sól
- proponowane dodatki:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki świeżych, drobno posiekanych ziół
- 2 łyżki świeżego, drobno utartego chrzanu
- kolendra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gorczycę utrzyj na proszek (część ziaren możesz zostawić w całości). Przed mieleniem możesz też ją delikatnie uprażyć na patelni, by była łagodniejsza w smaku.
- Wymieszaj gorczycę z pozostałymi składnikami i odstaw do lodówki na dobę, by składniki się przemacerowały. Niektórzy przed wstawieniem musztardy do lodówki zagotowują ją i szybko schładzają.
- Zamknięty słoiczek z musztardą możesz przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.