Musztarda wkrótce zniknie ze sklepów? Zobacz, jak zrobić ją samemu
Musztarda domowa nie jest trudna do zrobienia. Poniższy przepis na musztardę można dowolnie modyfikować, dodając różne przyprawy lub rezygnując z niektórych składników. Zrób już dziś i ciesz się jej smakiem przez kilka miesięcy.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kryzys we Francji
W mediach pojawiły się informacje o kryzysie musztardowym, który dotknął Francję. Choć musztarda nie wydaje się artykułem pierwszej potrzeby, to przewiduje się, że to jeden z pierwszych sygnałów nadchodzącego kryzysu żywnościowego, który może objąć cały świat. Przyczyniają się do tego zmiany klimatyczne, a wraz z nimi bardzo nierównomierne i nieprzewidywalne plony, a także konflikt zbrojny na Ukrainie. Musztarda, olej, kukurydza, a nawet ostre papryczki to produkty, których w niektórych krajach na świecie zaczyna brakować. Miejmy nadzieję, że na tym się zakończy.
Musztarda w kuchni francuskiej
Musztarda, zwłaszcza musztarda francuska (z całych ziaren gorczycy) i musztarda Dijon, to bardzo ważne dodatki tradycyjnie stosowane w wielu daniach kuchni francuskiej. Dlatego właśnie tam musztarda zniknęła z półek najszybciej, a zapasy ziaren do produkcji kolejnych słoików są niewystarczające. W Polsce i musztarda, i przede wszystkim gorczyca, są nadal łatwodostępne. Polecamy jednak przepis na przygotowanie domowej musztardy, która jest łatwa w przygotowaniu i pyszna, nie zawiera również zbędnych dodatków, a przechowywana w zakręconym słoiczków w lodówce nadaje się do spożycia przez kilka miesięcy.
Przepis na domową musztardę
SKŁADNIKI
- 6 łyżek ciemnej gorczycy
- 6 łyżek jasnej gorczycy
- 2 łyżki octu winnego
- 6 łyżek białego wina lub wody
- pieprz
- sól
- proponowane dodatki:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki świeżych, drobno posiekanych ziół
- 2 łyżki świeżego, drobno utartego chrzanu
- kolendra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gorczycę utrzyj na proszek (część ziaren możesz zostawić w całości). Przed mieleniem możesz też ją delikatnie uprażyć na patelni, by była łagodniejsza w smaku.
- Wymieszaj gorczycę z pozostałymi składnikami i odstaw do lodówki na dobę, by składniki się przemacerowały. Niektórzy przed wstawieniem musztardy do lodówki zagotowują ją i szybko schładzają.
- Zamknięty słoiczek z musztardą możesz przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.