Chrzan z majonezem i śmietaną - przepis na Wielkanoc [WIDEO]
2021-04-02
łatwy
15 min
4
Oto przepis na sos chrzanowo-majonezowo-śmietankowy. Zimne mięsa podczas świątecznych posiłków tradycyjnie podaje się z sosami. Składnikiem wielu z nich jest tarty chrzan. Jest zdrowy i aromatyczny. Wiele osób jednak szuka przepisów na inny sposób podania chrzanu - jeśli lubią delikatniejszą wersję chrzanu - ten przepis jest z pewnością dla nich.
Wszystko dla miłośników sportu taniej! Zajrzyj na Sportisimo promocje.
SKŁADNIKI
- korzeń chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- sok z cytryny
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sporej wielkości korzeń chrzanu namoczyć w zimnej wodzie. Trzymać w niej co najmniej trzy godziny.
- Następnie chrzan obrać i utrzeć na tarce o małych oczkach (leniwi lub zapracowani mogą kupić gotowy starty chrzan).
- Do startego chrzanu dodajemy majonez i śmietanę, mieszamy. Do smaku doprawiamy sokiem z cytryny i solą.
Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?