Łosoś gravlax z sałatką z soczewicy, marchewki i selera naciowego: przepis Agaty Wojdy [WIDEO]

2020-10-05 15:00

Łosoś gravlax to  skandynawski sposób przygotowanie i podania świeżego, surowego łososia. Delikatna ryba wyśmienicie smakuje z orzeźwiającą sałatką z soczewicy , marchewki i selera naciowego. Tak przygotowuje i  serwuje łososia Agata Wojda, szefowa kuchni hotelu Bellotto. Obejrzyj kolejny odcinek programu Smaki Agaty  - na antenie NOWA TV i wypróbuj przepis!

Łosoś Gravlax z sałatką z soczewicy, marchewki i selera naciowego: przepis Agaty Wojdy
Autor: Leszek Molski Surowy  łosoś marynowany z solą, cukrem i  przyprawami to skandynawski przysmak łatwy  do przygotowania w domu.

Spis treści

  1. Gravlax, czyli marynowany świeży łosoś
  2. Sałatka z soczewicy, marchewki, selera i szalotki
  3. ZOBACZ WIDEO z odcinkiem programu Smaki Agaty!

Gravlax, czyli marynowany świeży łosoś

Składniki

300 g świeżego filetu łososia, bez skóry

otarta skórka z 1 cytryny

otarta skórka z 1 pomarańczy

1 pęczek kopru grubo posiekanego

1 łyżeczka młotkowane pieprzu

200 g cukru

200 g soli

Mieszamy cukier z solą, pieprzem i skórkami cytrusów. Nacieramy łososia z dwóch stron.

Na bawełnianej szmatce lub pielusze układamy łososia, obsypujemy  koprem z dwóch stron, zawijamy, dociążamy lekko drewnianą deską i wstawiamy na co najmniej noc do lodówki. Lepiej  jednak, jeśli marynujemy łososia aż 48 godzin.

Delikatnie nożem odcinamy jak najcieńsze plastry łososia. Wykładamy nimi talerz i skrapiamy sosem np. sojowym, tym samym który użyliśmy do przygotowania sałatki.

Sałatka z soczewicy, marchewki, selera i szalotki

Składniki:

ok. 200 g soczewicy du Puy lub Bieluga (czarna, drobna)

2-3 średnie marchewki obrane, pokrojone w drobniutką kostkę

2-3 gałązki obrane selera naciowego

2 szalotki

sok z 1 cytryny

sos sojowy jasny 8 łyżek

1 łyżeczka świeżego startego imbiru

pęczek natki pietruszki

5 łyżek oleju słonecznikowego

płynny miód

sól, cukier

Soczewicę namaczamy w wodzie na 2 h. Dokładnie płuczemy. Gotujemy al dente w osolonej wodzie, uważając, by  nie rozgotować soczewicy.

Marchewkę blanszujemy przez 3 minuty w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Studzimy.

Selera obieramy z włókien i kroimy w drobną cienką kostkę.

Cebulę drobno siekamy.

Łączymy ze sobą warzywa, dodajemy posiekana natkę.

W oddzielnym naczyniu mieszamy sos sojowy, olej, imbir, sok z cytryny, odrobinę miodu. Część dodajemy do sałatki, częścią skrapiamy rozłożoną rybę.

ZOBACZ WIDEO z odcinkiem programu Smaki Agaty!