Bogracz lub gulasz - jak zrobić najlepszy? Rady Agaty Wojdy [WIDEO]

Bogracz lub gulasz - jak zrobić najlepszy? Rady Agaty Wojdy [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gulasz najlepiej wychodzi z kleistego i poprzerastanego tłuszczem mięsa. Tajemnicą dobrego gulaszu są przyprawy i dodatki.

Bogracz czy gulasz to idealne danie na rodzinny obiad, sprawdzi się też na przyjęciach, na których planujemy podać ciepłe danie. Gulasz najlepiej smakuje drugiego dnia, a jeśli jeszcze ubogacimy jego smak zgodnie z poradami Agaty Wojdy, szefowej kuchni hotelu Bellotto oraz gwiazdy  programu Smaki Agaty  - kulinarny sukces murowany!

  • Gulasze najlepiej wychodzą z mięsa z odrobiną tłuszczu i kleistych kawałków.

  • Nie zaszkodzi rozejrzeć się za prawdziwą, węgierską kiełbasą paprykową.

  • Warto dodać aromat dymu wymieniając boczek na wędzoną słoninę i pamiętać, że Węgrzy uwielbiają używać dobrej jakości smalcu.

  • Zamiast ziemniaków spróbujcie dodać kostki dyni, ale dopiero wówczas, gdy nie macie wątpliwości, że mięso zmiękło.

  • Marynaty z wina są mile widziane, należy tylko pamiętać aby przed obsmażaniem bardzo dokładnie mięso osuszyć i dopiero potem rumienić partiami na mocno ogrzanej patelni.

  • Koloru i charakteru nadaje gulaszom łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, karmel z odrobiną octu balsamicznego z czosnkiem wlany ostrożnie do garnka, kilka oliwek zielonych lub kiszonego, obranego ogórka.

  • Zaopatrzcie się w żeliwny, ciężki garnek z pokrywką. W nim w domowych warunkach, w piekarniku idealnie będzie się dusił dowolny jednogarnkowiec chroniąc mięso od przypalenia.

  • Jeśli gulasz zaczyna przywierać należy natychmiast go przerzucić, wyszorować dokładnie garnek i zacząć ponownie. 

Ocena: 0