Szczupak po warmińsku: przepis na rybę pieczoną z ziemniakami

2021-03-29
Szczupak po warmińsku: przepis na rybę pieczoną z ziemniakami
Autor: Shutterstock Szczupak pieczony po warmińsku to doskonały pomysł na niezwykle smaczne mięso tej ryby.
łatwy
30 min
4

Szczupak po warmińsku to pyszne danie obiadowe. Mięso szczupaka  jest bardzo cenione. Można je smażyć, grillować, faszerować. Na Warmii szczupaka piecze się z ziemniakami, a na Mazurach przyrządza nawet pierogi z mięsem szczupaka. Wypróbuj przepis na pieczonego szczupaka po warmińsku.

SKŁADNIKI

  • ok. 1 kg szczupaka
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka śmietany 30% to jest ok. 200 ml
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki lub koperek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę oczyścić, podzielić na porcję. Przyprawić solą i pieprzem. 
  • Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, obgotować w osolonej wodzie przez mniej więcej 8 minut, odcedzić.
  • Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim plastry ziemniaków i rybę, posypać pieprzem, zalać śmietaną.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Po upieczeniu posypać zieleniną, podawać z surówką z kapusty.