Pikantne skrzydełka buffalo grillowane: pomysłowy przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Pikantne skrzydełka kurczaka to danie, które sprawdzi się na imprezie, podczas oglądanie meczu z przyjaciółmi czy wspólnego grilla. Skrzydełka buffalo według tradycyjnego przepisu obgotowuje się, a następnie smaży w głębokim tłuszczu. Poniżej znajdziesz przepis na lżejszą wersję - grillowaną.
SKŁADNIKI
- 1 kg skrzydełek z kurczaka (jeśli planujemy skrzydełka z grilla, można je wcześniej delikatnie obgotować)
- sól do natarcia kurczaka
- łyżka masła
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego)
- 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)
- 2 łyżki dobrej jakości koncentratu pomidorowego, przecieru pomidorowego lub ketchupu
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki pikantnej papryki w proszku lub pieprzu cayenne
- opcjonalnie: 1 łyżeczka sosu tabasco (dla fanów większej ostrości)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skrzydełka kroimy nożem lub tniemy nożyczkami na 3 części - końcówki wyrzucamy lub zachowujemy do bulionu. Pozostałe części dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy solą. Włączamy piekarnik do nagrzania na średnią moc grilla.
- W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy go 15 sekund i odstawiamy z ognia.
- Od razu dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na gęstą pastę, którą pozostawiamy do przestudzenia.
- Skrzydełka dokładnie mieszamy z marynatą, tak aby były całkowicie nią pokryte. Najlepiej zamarynować je dzień wcześniej i wstawić do lodówki, ale można je przygotować nawet na chwilę przed grillowaniem.
- Skrzydełka układamy na kratce na środkowym poziomie piekarnika, a pod nią umieszczamy blaszkę do pieczenia. Pieczemy kurczaka przez 15 minut, aż skórka się zarumienia, następnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.
- Skrzydełka mogą się mocno zrumienić - nie oznacza to spalenizny, lecz jedynie skarmelizowany cukier z marynaty.