Wyśmienita brukselka pieczona z kiełbasą
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Brukselka pieczona z kiełbasą to jedno z tych przyjemnych jesiennych dań, które będziemy długo wspominać. Brukselka najlepsza jest pieczona. Nabiera wtedy słodkawego smaku, który tak cenimy sobie np. w kapuście włoskiej. Do tego odpowiednio przyprawiona i w towarzystwie pysznej kiełbasy zyskuje nowy wymiar smaku. To już nie jest brukselka, to jest arcydzieło!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżej brukselki
- 300 g kiełbasy czosnkowej, średniorozdrobnionej lub po prostu śląskiej, zwyczajnej lub grillowej
- 1-2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Brukselkę przebrać, oczyścić z uszkodzonych listków, przeciąć na pół.
- Połówki brukselki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Brukselkę spryskać olejem, przyprawić czosnkiem, oregano, cebulą, solą i pieprzem.
- Wstawić blachę z brukselką do piekarnika i piec 20-25 minut.
- W czasie gdy brukselka się piecze, kiełbasę pokroić na grube plasterki.
- Po upływie 20-25 minut pieczenia, dodać na blachę kiełbasę, rozrzucając ją w miarę równomiernie na całej powierzchni i piec jeszcze 10-15 minut.
- Wyjąć z piekarnika, przełożyć na półmisek i delektować się do woli pyszną brukselką.