Puszysty sernik krakowski - sprawdzony przepis

2021-03-29
Anka
Puszysty sernik krakowski
Autor: Shutterstock Sernik krakowski to ciasto charakterystyczne dla kuchni polskiej. 
średni
25 min
4

Tradycyjny sernik krakowski to lekkie, puszyste ciasto z rodzynkami, ozdobione kratką z kruchego ciasta i polane lukrem. Znane i lubiane w całej Polsce. Podajemy wspaniały przepis na tradycyjny sernik krakowski dla wszystkich wielbicieli tego ciasta.

Polecamy też:

Tradycyjny polski sernik

Łatwy sernik z 3 składników - jak go zrobić?

Domowy sernik wiedeński

Sernik puszysty niczym pianka: najlepszy przepis

Lwowski sernik z rodzynkami: obłędny deser dla opornych

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 2 żółtka
  • 20 dag masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 45 dag cukru drobnoziarnistego
  • 750 dag sera białego (do mielenia lub gotowego na sernik)
  • 4 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18 procent tłuszczu
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opakowanie gotowego lukru
  • garść rodzynek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Żółtka wbij do miski.
  • Połącz z zimnym masłem, przesianą mąką pszenną, szczyptą soli oraz cukrem.
  • Z przygotowanej mieszanki zagnieć ciasto.
  • Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny.
  • Biały ser zmiel trzy razy (jeśli używasz mielonego, pomiń ten krok).
  • Białka oddziel od żółtek.
  • Następnie ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do mielonego sera dodaj śmietanę.
  • Utrzyj z pozostałą częścią cukru, cukrem wanilinowym i żółtkami.
  • Zagnieć z mąką ziemniaczaną.
  • Na koniec wmieszaj pianę z białek oraz rodzynki. Zrób to delikatnie, najlepiej trzepaczką.
  • Dwie trzecie ciasta kruchego rozwałkuj, wyłóż nim blachę do pieczenia, uformuj rant.
  • Nałóż na ciasto masę serową.
  • Z reszty ciasta zrób wałeczki, z których ułożysz kratkę na wierzchu sernika.
  • Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni. Piecz około 60 minut.
  • Wystudzony sernik polej lukrem.
Anka