Puszysty sernik krakowski - sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
25 min
4
Tradycyjny sernik krakowski to lekkie, puszyste ciasto z rodzynkami, ozdobione kratką z kruchego ciasta i polane lukrem. Znane i lubiane w całej Polsce. Podajemy wspaniały przepis na tradycyjny sernik krakowski dla wszystkich wielbicieli tego ciasta.
Polecamy też:
Łatwy sernik z 3 składników - jak go zrobić?
Sernik puszysty niczym pianka: najlepszy przepis
Lwowski sernik z rodzynkami: obłędny deser dla opornych
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 2 żółtka
- 20 dag masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 45 dag cukru drobnoziarnistego
- 750 dag sera białego (do mielenia lub gotowego na sernik)
- 4 jajka
- 3 łyżki śmietany 18 procent tłuszczu
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- opakowanie gotowego lukru
- garść rodzynek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Żółtka wbij do miski.
- Połącz z zimnym masłem, przesianą mąką pszenną, szczyptą soli oraz cukrem.
- Z przygotowanej mieszanki zagnieć ciasto.
- Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny.
- Biały ser zmiel trzy razy (jeśli używasz mielonego, pomiń ten krok).
- Białka oddziel od żółtek.
- Następnie ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do mielonego sera dodaj śmietanę.
- Utrzyj z pozostałą częścią cukru, cukrem wanilinowym i żółtkami.
- Zagnieć z mąką ziemniaczaną.
- Na koniec wmieszaj pianę z białek oraz rodzynki. Zrób to delikatnie, najlepiej trzepaczką.
- Dwie trzecie ciasta kruchego rozwałkuj, wyłóż nim blachę do pieczenia, uformuj rant.
- Nałóż na ciasto masę serową.
- Z reszty ciasta zrób wałeczki, z których ułożysz kratkę na wierzchu sernika.
- Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni. Piecz około 60 minut.
- Wystudzony sernik polej lukrem.