Kotlety schabowe z grzankami i pomidorami

Kotlety schabowe z grzankami i pomidorami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety schabowe z grzankami i pomidorami są pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety schabowe upieczone z soczystą, pomidorową salsą i chrupiącymi grzankami to pomysł na pyszny obiad, którym zaskoczysz domowników. Ta mała odskocznia od tradycyjnych schabowych w panierce z pewnością ucieszy całą rodzinę.

Składniki

  • 4 duże kotlety schabowe z kością

  • 4 kromki białego chleba

  • 400 g pomidorów

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 2 łyżki masła

  • olej

  • sól i pieprz

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Chleb pokrój w małą kostkę. Pomidory umyj, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę.

  • Mięso delikatnie rozbij, oprósz solą i pieprzem.

  • Na rozgrzanym maśle podsmaż chleb na złoto, odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

  • Grzanki wymieszaj z pomidorami i oregano, dopraw solą i pieprzem.

  • Kotlety obsmaż na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony i ułóż w żaroodpornym naczyniu.

  • Na każdym kotlecie ułóż grzanki z pomidorami. Piecz 15 minut w temp. 180 st. C.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 1