Sałatka śledziowa z fasolą i burakiem
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Piękna, dekoracyjna i bardzo smaczna sałatka śledziowa z fasolą i burakiem. Sekret jej przygotowania tkwi w tym, żeby nie mieszać jej w misce, tylko ładnie ułożyć każdy składnik osobno na talerzu. Sprawdź jak przygotować tę wyborną sałatkę śledziową.
Polecamy również przepisy na: Śledzie w śmietanie, śledzie z warzywami w śmietanie, śledzie z mleczem według Magdy Gessler oraz sałatkę śledziową ze śledzi solonych i wędzonych
SKŁADNIKI
- 1 filet ze śledzia - macerowany wcześniej w oleju
- 2 łyżki fasoli z puszki
- 1 burak
- mały ogórek konserwowy
- pół papryki
- 2 jajka
- mała czerwona cebulka
- łyżeczka oliwy
- 1-2 garście mieszanki sałat
- sok z cytryny, odrobina soli, pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki francuskiej musztardy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzia odsącz, usuń nadmiar oleju ręcznikami kuchennymi, a następnie pokrój w wąskie paseczki.
- Buraka ugotuj w skórce, obierz, pokrój
- Jajka ugotuj na twardo, pokrój w dekoracyjne cząstki. Ogórka i cebulę pokrój w piórka.
- Śledzia, ogórki, buraka fasolę, paprykę i liście sałaty układaj osobno na talerzu tworząc dekoracyjną kompozycję.
- Oliwę, sok z cytryny, musztardę i przyprawy wymieszaj i polej po wierzchu.