Sałatka śledziowa z ziemniakami: przepis tradycyjny
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Jesień i zima to dobry moment aby przygotować sałatkę śledziową z ziemniakami. Oto prosty przepis na dobrą i niecodzienną kolację - sałatkę śledziową z ziemniakami.
Śledzie, szczególnie solone, są znakomitym źródłem witamin i mikroelementów. Dlatego warto je jeść - szczególnie w sezonie jesienno - zimowym. Tym bardziej, że śledzie są bardzo łatwe do przyrządzenia.
Zobacz również: Mazurska sałatka śledziowa Sałatka śledziowa z burakami oraz Śledź po turecku
SKŁADNIKI
- 5 większych ziemniaków
- 250 g filetów śledziowych w oleju
- 1 jabłko
- szczypiorek
- 3 jajek na twardo
- puszka groszku
- majonez
- gęsta śmietana
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie.
- Filety śledziowe myjemy ( lub moczymy w zimnej wodzie przez ok. 30 minut - zależy jak słone potrawy lubimy) i kroimy na małe kawałki. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.
- Jajka gotujemy na twardo, siekamy szczypiorek.
- Gotowe jajka kroimy na małe kawałeczki.
- Odlewamy ziemniaki i czekamy aż ostygną, a następnie kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dodajemy groszek z puszki, po wcześniejszym odlaniu wody.
- Dodajemy 2 łyżki majonezu i 2 łyżki śmietany, sporo pieprzu i odrobinę soli.
- Z solą należy uważać, gdyż śledź doda już sałatce słonego smaku.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przed podaniem dobrze jest włożyć sałatkę na 10 minut do lodówki.
- Sałatka śledziowa z ziemniakami smakuje dobrze z grzankami serowymi przygotowanymi w piekarniku.