Letnia sałatka z selerem naciowym

Letnia sałatka z selerem naciowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z kapusty, ogórków i selera naciowego - chrupka i soczysta

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z letnich warzyw: kapusty, ogórka małosolnego i selera naciowego to chrupiąca alternatywa dla zwykłych sałatek. Można ją zrobić do grilla lub po prostu do obiadu. Lekka, soczysta i zielona. Czy można pragnąć więcej? 

Składniki

  • 2 łodyżki selera naciowego

  • 1 kapusta pekińska lub pół główki młodej kapusty

  • 4 ogórki małosolne lub kiszone

  • 1 biała cebula

  • 1 pęczek szczypiorku

  • pietruszka lub koperek

  •  

  • Na sos:

  • 3 łyżki majonezu

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie warzywa dokładnie umyć. 

  • Selera pokroić w plasterki, kapustę pokroić drobno lub zszatkować, ogórki pokroić w półplasterki, cebulę w piórka, szczypiorek posiekać drobno.

  • Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą. 

  • Majonez wymieszać z jogurtem i przyprawami. Wymieszać z warzywami.

  • Odstawić na pół godziny do lodówki.

  • Przed podaniem ewentualnie posypać koperkiem. 

Ocena: 0