Buraki marynowane i zasmażane z cebulką [na obiadową jarzynkę]

Buraki marynowane i zasmażane z cebulką [na obiadową jarzynkę]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Buraki marynowane

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na buraki marynowane i zasmażane z cebulką podał warszawski kucharz Jerzy Nogal (Pytanie na śniadanie TVP 2). Jest to tradycyjny przepis kuchni warszawskiej.

Składniki

  • 2 buraki

  • 1 szalotka

  • 1 ząbek czosnku

  • 4 łyżki octu balsamicznego

  • 1 łyżeczka cukru

  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki  umyć,  zawinąć  w  folię  aluminiową  i  piec w  piekarniku nagrzanym  do  180  C przez około  pół
    godziny. Potem je obrać,  pociąć  w  cienkie  plasterki. 

  • Zagotować  ocet  z  cukrem  i  zalać  nim  buraki. Odstawić na min. pół godz. do lodówki.

  • Przed podaniem szalotkę drobno posiekać i przesmażyć na oliwie. Dodać posiekany drobno czosnek i buraki. Smażyć jeszcze przez chwilę.