Wątróbka drobiowa z malinami serwowana na sałacie: przepis

Wątróbka drobiowa z malinami serwowana na sałacie: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wątróbka drobiowa na sałacie z aromatycznym sosem to znakomita przystawka podczas eleganckiej kolacji

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wątróbka nie zawsze jest lubiana - a szkoda, bo to zdrowe danie. Gdy smażona wątróbka drobiowa z cebulką nieco się znudziła, warto podać ją z aromatycznym sosem malinowym na sałacie. Sprawdź, jak zrobić wątróbkę z malinami.

Składniki

  • 30 dag wątróbki drobiowej

  • mąka

  • 1 cebula szalotka

  • mix sałat z rukolą

  • 1/2 szklanki świeżych malin

  • sól, pieprz

  •  

  • sos malinowy:

  • 3/4 szklanki malin

  • 1-2 łyżki octu jabłkowego

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

  • 1 łyżka miodu

  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do garnka wrzucić maliny, dodać miód i rozpuścić na małym ogniu. Gdy maliny się rozpadną, wlać ocet jabłkowi i balsamiczny, doprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Mieszać tak długo, aż sos będzie gęsty - wtedy przetrzeć przez gęste sitko.

  • Wątróbkę opłukać, oczyścić z błon, oprószyć mąką, usmażyć na patelni. a na koniec posolić.

  • Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i pokroić na małe kawałki.

  • Na talerzach ułożyć mix sałat, na nich pokrojoną w krążki cebulę, wątróbkę i świeże maliny. Całość polać sosem malinowym i delikatnie posypać pieprzem.

Ocena: 0