Sałatka ze szpinaku z boczkiem i pieczarkami

Sałatka ze szpinaku z boczkiem i pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka ze szpinaku z boczkiem i pieczarkami jest bardzo smaczna i treściwa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka ze szpinaku z boczkiem i pieczarkami jest smaczna i sycąca. Podana z kromką świeżego pieczywa może stanowić samodzielne danie. Można ją również podać jako smaczny dodatek do obiadu.

Składniki

  • 200 g boczku

  • 300 g szpinaku

  • 300 g pieczarek

  • 3/4 szklanki tartego parmezanu

  • 3 jaja ugotowane na twardo

  •  

  • Sos:

  • 2 łyżki musztardy

  • 2 łyżeczki cukru

  • 2 łyżki octu winnego

  • 1 łyżka sosu Worcester

  • 1/2 łyżki soli

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

  • 2 młode cebulki

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, szpinak umyć i osuszyć, pokroić w paski, jajka pokroić w kostkę.

  • Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Odlać 2 łyżki tłuszczu.

  • Boczek wymieszać z pieczarkami, serem i jajkami, dodać szpinak.

  • Tłuszcz ze smażenia boczku wymieszać z musztardą, cukrem i doprowadzić do wrzenia.

  • Dodać ocet, sos Worcester i sól, a następnie bardzo wolno wlać oliwę, cały czas mieszając.

  • Cebulę bardzo drobno posiekać i dodać do sosu. Sosem polać sałatkę.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5